Intergas OpenTherm Aansluiten

Bij het moderniseren van je verwarmingssysteem is het van groot belang om de juiste thermostaat te kiezen. Een van de meest efficiënte en populaire keuzes is de OpenTherm thermostaat, vooral in combinatie met een Intergas ketel. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door het proces van het aansluiten van een OpenTherm thermostaat op een Intergas ketel. We zullen technische details behandelen, maar ook praktische tips geven om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat is OpenTherm?

OpenTherm is een communicatiestandaard die speciaal is ontwikkeld voor de verwarmingstechniek. Het zorgt ervoor dat de thermostaat en de ketel met elkaar kunnen communiceren, wat resulteert in een efficiënter en comfortabeler verwarmingssysteem. In tegenstelling tot aan/uit-thermostaten kan een OpenTherm thermostaat de ketel moduleren, wat betekent dat de ketel op verschillende vermogens kan werken in plaats van simpelweg aan of uit te staan. Dit leidt tot een meer gelijkmatige verwarming en energiebesparing.

Waarom kiezen voor een Intergas ketel met OpenTherm?

Intergas is een toonaangevende fabrikant van cv-ketels in Nederland en staat bekend om zijn betrouwbaarheid en efficiëntie. Het combineren van een Intergas ketel met een OpenTherm thermostaat biedt verschillende voordelen:

 1. Energie-efficiëntie: Door modulerend te verwarmen, verbruikt de ketel minder gas, wat resulteert in lagere energiekosten.
 2. Comfort: Een gelijkmatigere temperatuur zorgt voor meer comfort in huis.
 3. Lange levensduur: Door de ketel minder vaak aan en uit te laten schakelen, wordt de slijtage verminderd.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je begint met het aansluiten van de OpenTherm thermostaat, zorg ervoor dat je de volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • OpenTherm thermostaat
 • Intergas ketel
 • Schroevendraaierset
 • Boor en pluggen (indien nodig)
 • Stevige kabel (bij voorkeur tweedraads)
 • Handleiding van zowel de thermostaat als de ketel

Stap-voor-stap handleiding

Stap 1: Voorbereiding

 1. Schakel de stroom uit: Veiligheid staat voorop. Zorg ervoor dat de stroom naar de ketel en de thermostaat is uitgeschakeld voordat je begint aan de Intergas OpenTherm Aansluiten.
 2. Lees de handleidingen: Neem de tijd om de handleidingen van zowel de thermostaat als de ketel door te lezen. Dit helpt je om beter voorbereid te zijn op het installatieproces.

Stap 2: Oude thermostaat verwijderen

 1. Verwijder de oude thermostaat: Als je een oude thermostaat hebt, verwijder deze dan voorzichtig. Noteer welke draden op welke terminals zijn aangesloten, voor het geval je ze later nodig hebt.
 2. Maak de draden los: Zorg ervoor dat de draden niet beschadigd raken bij het losmaken.

Stap 3: Nieuwe OpenTherm thermostaat aansluiten

 1. Plaats de nieuwe thermostaat: Bevestig de nieuwe thermostaat op de gewenste plek aan de muur. Gebruik eventueel een boor en pluggen als de muur dit vereist.
 2. Sluit de draden aan: OpenTherm thermostaten hebben meestal slechts twee aansluitingen, aangeduid als OT1 en OT2. Sluit de twee draden van de thermostaat aan op de corresponderende terminals op de ketel. Zorg ervoor dat de verbindingen stevig vastzitten.

Stap 4: Aansluiten op de Intergas ketel

 1. Open het bedieningspaneel van de ketel: Volg de instructies in de handleiding om toegang te krijgen tot de aansluitingen van de ketel.
 2. Sluit de OpenTherm draden aan: Zoek de OpenTherm terminals op de ketel (meestal gemarkeerd als OT of vergelijkbaar) en sluit de draden van de thermostaat hierop aan.

Stap 5: Testen en configureren

 1. Schakel de stroom weer in: Zet de stroom weer aan naar de ketel en de thermostaat.
 2. Configureren: Volg de instructies van de thermostaat om deze te configureren. Dit kan het instellen van de klok, temperatuurprogramma’s en andere voorkeuren omvatten.
 3. Test de verbinding: Zorg ervoor dat de thermostaat en de ketel correct met elkaar communiceren door de temperatuur aan te passen en te controleren of de ketel reageert.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Probleem 1: De thermostaat communiceert niet met de ketel

Oplossing: Controleer of de draden correct zijn aangesloten en stevig vastzitten. Controleer ook of de ketel OpenTherm ondersteunt en of de juiste instellingen zijn geselecteerd in het configuratiemenu van de thermostaat. Intergas OpenTherm Aansluiten Doe je zo!

Probleem 2: De ketel reageert traag of helemaal niet

Oplossing: Dit kan te maken hebben met een verkeerde configuratie of een probleem met de thermostaat zelf. Raadpleeg de handleiding voor geavanceerde instellingen en reset de thermostaat indien nodig.

Probleem 3: De temperatuur is niet constant

Oplossing: Dit kan wijzen op een kalibratieprobleem. Controleer de instellingen van de thermostaat en pas deze aan indien nodig. Zorg er ook voor dat de ketel regelmatig onderhoud krijgt om optimale prestaties te garanderen.

Tips voor optimaal gebruik

 1. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat zowel de ketel als de thermostaat regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Dit voorkomt storingen en verlengt de levensduur van je apparatuur.
 2. Slimme instellingen: Gebruik de programmeerbare functies van je thermostaat om energie te besparen. Stel bijvoorbeeld de temperatuur lager in als je niet thuis bent of ’s nachts.
 3. Monitor je energieverbruik: Veel moderne OpenTherm thermostaten bieden inzicht in je energieverbruik. Gebruik deze gegevens om je verbruik te optimaliseren en nog meer te besparen.

Conclusie

Het aansluiten van een OpenTherm thermostaat op een Intergas ketel kan in eerste instantie intimiderend lijken, maar met de juiste voorbereiding en instructies is het een relatief eenvoudig proces. De voordelen van een dergelijke installatie zijn duidelijk: meer comfort, lagere energiekosten en een langere levensduur van je verwarmingssysteem. Volg de stappen in deze gids zorgvuldig en je zult binnenkort genieten van een efficiënter en comfortabeler huis.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik elke OpenTherm thermostaat gebruiken met mijn Intergas ketel?

Ja, zolang de thermostaat de OpenTherm standaard ondersteunt, zou deze compatibel moeten zijn met je Intergas ketel. Controleer altijd de specificaties van beide apparaten om zeker te zijn.

2. Wat zijn de kosten van het installeren van een OpenTherm thermostaat?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de gekozen thermostaat en eventuele installatiekosten als je een professional inhuurt. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van €100 tot €250 voor de thermostaat zelf, plus eventuele installatiekosten.

3. Is het moeilijk om een OpenTherm thermostaat zelf te installeren?

Met de juiste tools en deze gids is het mogelijk om de thermostaat zelf te installeren. Echter, als je twijfels hebt over je technische vaardigheden, is het verstandig om een professional in te schakelen.

4. Hoe weet ik of mijn ketel OpenTherm ondersteunt?

Dit staat meestal vermeld in de handleiding van de ketel of op de website van de fabrikant. Je kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Intergas voor bevestiging.

Het optimaliseren van je verwarmingssysteem door middel van een OpenTherm thermostaat is een slimme investering. Niet alleen verbeter je het comfort in huis, maar je draagt ook bij aan een duurzamer energieverbruik. Volg deze gids, en je zult merken dat het proces eenvoudiger is dan je misschien had gedacht. Veel succes met je installatie!